Welke hardloopkleding heb ik nodig?

Welke hardloopkleding heb ik nodig?

9 april 2020 0 Door Berry Veldkamp

In de lente zie je veel meer mensen die beginnen met hardlopen. De zon schijnt, het is een graad of 15 tot 20, dus je hebt niet veel nodig. Een paar schoenen, sokken, een korte broek, een shirtje en ondergoed. Ben je van plan om ook in de herfst of op slechtere dagen in de lente een rondje te gaan lopen, dan wordt dat al anders. In dit stuk gaan we het hebben over de essentiële hardloopkleding. Welke hardloopkleding heb je nodig zijn om het hele jaar door te kunnen gaan met je favoriete (nieuwe) hobby?

De basis

Shirt: Eigenlijk kan je op dit gebied maar één ding echt fout doen. Je (oude) katoenen shirt dragen. Katoen houdt vocht vast, waardoor je aan het eind van je rondje kletsnat en als het even tegenzit hartstikke koud thuiskomt. Beter is het om een thermoshirtje aan te schaffen met daarboven een simpel sportshirt. Dit hoeft beide niet duur te zijn. Een thermoshirt vind je bij bijvoorbeeld de Decathlon al voor een paar euro en sportshirtjes kan je perfect verzamelen tijdens wedstrijden, waar ze vaak worden verkocht. Heb je gelijk een mooi aandenken! Je kan ze natuurlijk ook gewoon in elke sport gerelateerde winkel kopen.

Sport-bh: Ondergoed is een wezenlijk onderdeel, als het gaat om hardloopkleding. Echter heb ik hier weinig verstand van. Een sport-bh schijnt wel prettig te zijn. Hier vind je meer informatie.

Jas: Ik draag graag een winddichte, waterafstotende jas. Zeker in de herfst en winter is dit een essentieel onderdeel van de hardloopgarderobe. Let wel op; gewoon een regenjas aanschaffen is geen goed idee, want die drijft geen vocht af. Je zal na een paar kilometer alsnog zeiknat worden, maar dan van je eigen zweet. Dat is niet ideaal. Ga dus op zoek naar een hardloopjack/sportjack die ademend werkt. Op deze website vind je meer informatie over het verschil tussen een waterdichte en een waterafstotende jas.

Broek: In de zomer is een korte broek voldoende, kies een model waar jij je lekker in voelt. In de winter is het aan te raden om in een lange hardloopbroek te lopen. Heel charmant is het misschien niet, maar er zitten veel voordelen aan een tight. Je hebt geen last van wrijving en er is een bepaalde mate van compressie, wat goed is voor je doorbloeding. Daarnaast loopt het een stuk lekkerder met een tight dan met een wijde trainingsbroek. Dat kan ik uit ervaring vertellen. Sinds ik de tight heb aangeschaft, heb ik het nooit meer koud gehad en loop ik heerlijk door in de winter.

Sokken: Zeker als je vaak last hebt van blaren, is het slim om hardloopsokken aan te schaffen. Veel schoenenwinkels hebben speciale hardloopsokken liggen. Tegenwoordig zijn de teensokken ook steeds populairder, door deze te dragen heb je minder last van irritaties (blaren) tussen de tenen.

Extra’s

Pet: Veel mensen vinden het prettig om in de zomer een petje te dragen. Het is wel zo hygiënisch als deze in ieder geval wasbaar is. Er zijn caps op de markt die in elkaar te vouwen zijn, waardoor je ze makkelijk op kan bergen. Hierdoor past je pet bijvoorbeeld in je runningbelt, super handig!

Zonnebril: Als je een lange duurloop gaat doen, waarbij je een groot deel van de tijd in de zon kijkt, is het dragen van een zonnebril zeker aan te raden. Verschillende merken brengen zonnebrillen voor tijdens het sporten op de markt. Zo’n sportbril zit vaak een stuk beter dan je eigen ‘normale’ zonnebril.

Handschoenen: Zodra de temperatuur daalt tot om en nabij het vriespunt, wordt het tijd om de handschoenen uit je kast te halen. Bij het hardlopen draag ik altijd een hele dunne variant, omdat ik het vrij snel weer warm heb. Of dit ook voor jou geldt, kan je het best zelf uitproberen.

Spullen meenemen

Runningbelt: De hardloopriem is gemaakt om iets mee te kunnen nemen voor onderweg. Dat kan bijvoorbeeld een telefoon, creditcard of huissleutel zijn, maar dat kan ook eten en/of drinken zijn. Eén van de meest gebruikte systemen is de flipbelt. Een riem die vrij strak op je lichaam zit, zonder dat je er last van hebt.

Sportarmband: De sportarmband is er om je telefoon mee te kunnen nemen. Je telefoon zit in een hoesje en draag je om je bovenarm. Als ik verder niks mee hoeft te nemen, vind ik dit wat comfortabeler dan een runningbelt.

Rugzak: De rugzak is een goede optie voor hardlopers die grotere afstanden willen lopen. Er zijn allerlei verschillende soorten hardlooprugzakken op de markt. Vaak hebben de rugzakken een ingebouwde waterzak, waar je tijdens het lopen uit kan drinken. Het belangrijkste bij het kiezen van een rugzak is het draagcomfort. Als je na een tijdje niet meer in de gaten hebt, dat er een tas op je rug hangt, zit je sowieso goed.

Zomers setje hardloopkleding

Zomer vs. Winter

Met deze basis aan hardloopkleding kan je het hele jaar door blijven lopen. In de zomer draag je een shirtje en korte broek en in de winter zal je meer kleding moeten aantrekken om warm te blijven.

Elke winter zijn er veel lopers die dezelfde fout maken. Ze trekken te veel kleding aan. Zelf maak ik deze fout ook bijna jaarlijks. Het is niet fijn om het koud te krijgen, maar als je bij +10 graden al met een thermoshirt en jas gaat lopen, word je ook niet blij. Houdt de temperatuur in de gaten en probeer je er goed op aan te passen.

Als de temperatuur richting het vriespunt gaat, is het slim om met verschillende laagjes te werken. Dan zal je het niet snel koud hebben en kan je eventueel een keer een laagje uittrekken als het te warm wordt. Een aanrader voor drie laagjes; thermoshirt, hardloopshirt (eventueel met lange mouwen) en waterdichte, ademende jas. Wordt het te warm, dan kan je je jas openritsen of uitdoen.

Met deze tips en de juiste hardloopkleding kun je in de herfst en winter lekker doorgaan met hardlopen. Een Zweeds spreekwoord zegt: ‘Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.’

In het volgende artikel ga ik het uitgebreid hebben over gadgets die ons leven als hardloper makkelijker proberen te maken. Voor andere tips kan je terecht op de volgende pagina; hardloopgids. Mocht je nog iets missen op deze pagina, of een aanvullende vraag/opmerking hebben, laat dan zeker een reactie achter of neem contact op via het contactformulier!

Je kan me sinds kort ook volgen op Instagram!