Over het hardloophorloge en andere gadgets.

Over het hardloophorloge en andere gadgets.

13 april 2020 0 Door Berry Veldkamp

Ga je een hardloophorloge gebruiken?

Soms ben ik een beetje ouderwets. Ik heb zeker een half jaar zonder hardloophorloge gelopen. Eigenlijk vond ik dat prima gaan. Bij vertrek en aankomst keek ik even op de klok, dan kon ik zien hoe lang ik ongeveer onderweg was geweest. Via de website afstandmeten bekeek ik de afgelegde afstand en dan wist ik voldoende. Toch besloot ik na dat half jaar wel met een hardloophorloge te gaan lopen. Ik wilde mijn afstanden en tijden iets preciezer gaan bijhouden. Dan is zo’n horloge ideaal.

Heb je dus per se een hardloophorloge nodig? Nee, niet echt. Zonder kan je ook prima je rondje lopen. Toch zie je nog maar weinig hardlopers zonder horloge hun rondje maken. En lopen ze zonder horloge, dan neemt een telefoon vaak de functie van het hardloophorloge over. Er zijn namelijk ook veel apps die je helpen om je hardloopgegevens bij te houden.

Ga je hardlopen met of zonder horloge, dat is dus eigenlijk de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Zodra je deze vraag beantwoord hebt, kan je op zoek gaan naar het juiste hulpmiddel voor jou. Mocht je toch voor een app kiezen, scrol dan een stukje verder omlaag, daar zul je een aantal goede opties vinden.

Welk hardloophorloge past bij mij?

Er zit een groot verschil tussen de horloges die je kan aanschaffen. Van simpele modellen die enkel de tijd en afstand bijhouden tot meer geavanceerde modellen die je hartslag, trainingszones, calorieën, navigatie, muziek, kompas, … alles bijhouden en voor je regelen. Waar ben je naar op zoek?

Ik ben iemand die graag op gevoel traint. Mijn lange duurlopen gaan bijvoorbeeld rustig (ik moet een gesprek kunnen voeren) en mijn interval gaat hard (ik probeer elke interval ongeveer even hard te lopen en bij de laatste wil ik flink moe zijn). Dit probeer ik zo veel mogelijk op gevoel voor elkaar te krijgen. Ik kijk wel op mijn horloge, maar alleen om te zien of ik niet te hard ga. Ik kijk niet naar hartslagzones of trainingszones en mijn horloge hoeft dit dus niet bij te houden. Als je net zo’n hardloper bent als ik, heb je niet veel meer nodig dan een simpel horloge die alleen de tijd en afstand bijhoudt, zoals de tomtom runner waar ik mee loop.

Wil jij graag je horloge koppelen aan je smartphone, je trainingszones instellen of lopen met muziek zonder dat je daarvoor een extra apparaat mee moet nemen, dan is het verstandig om een horloge te kiezen met meer functies. Een voorbeeld hiervan is de Polar Vantage V, welke enorm veel verschillende sportfuncties heeft.

Je kunt ook overwegen om een activity tracker aan te schaffen, die doe je eigenlijk nooit af en heeft ook functies om je slaap te meten en houdt veel andere activiteiten bij. Zoals overigens veel van de luxere varianten hardloophorloges ook al doen. Een voorbeeld van een activity tracker is de fitbit inspire.

Om een conclusie te trekken over de aanschaf van hardloophorloges; kijk goed wat je van je horloge verwacht. Als je alleen je gelopen tijd en afstand wil waarnemen, dan heb je echt voldoende aan een simpel horloge. Wil je wat meer informatie of een trainingsschema volgen op basis van je hartslagzones, dan heb je een meer geavanceerd type nodig. Ik heb een aantal voorbeelden gegeven van hardloophorloges, met als doel om de verschillen goed duidelijk te maken.

Hardloopapps en hardloophorloges

Apps

Social: Strava, Nike Run Club en Endomondo.

Dit zijn een aantal sociale apps die te maken hebben met hardlopen. In al deze apps heb je contact met je (hardloop)vrienden. Je kunt elkaars prestaties zien en elkaar motiveren. Dit kan bijvoorbeeld in Strava door middel van onderlinge competitie. Het draait in Strava onder andere om het afleggen van een bepaalde route in een snelle tijd. Ben je de snelste, dan word je Course Record. Als iemand anders jouw record afpakt, krijg je een mailtje om je te motiveren het record terug te veroveren.

Eigen voortgang: Runkeeper, Map my Run en Garmin Connect.

Dit zijn voorbeelden van apps die vooral gefocust zijn op jouw voortgang. Na je training kan je op deze apps de data en gegevens zien van je run. Op Map my Run kan je nog iets verder gaan. Deze app heeft als extra functie de mogelijkheid om ook je voedingsgewoonten in te voeren. Daarbij geeft de app tips met betrekking tot je voeding op basis van je profiel en je trainingen.

Beginner: 5K Runner, Start to Run (hardlopen met Evy) en C25K (couch to 5k).

Dit zijn apps die perfect zijn voor de beginnende hardloper. In deze drie apps word je van 0 naar 5 kilometer begeleid op een verantwoorde manier. Als je op zoek bent naar een goed trainingsschema, waarmee je de eerste kilometers op kan bouwen, dan zit je met deze apps goed. De meest bekende van de drie is hardlopen met Evy, waarbij je op den duur kan uitbouwen naar afstanden boven de 5 kilometer, als de app je goed bevalt.

Routes: RunGo, Footpath Route Planner en eRoutes.

Dit zijn apps die je helpen om een leuke hardlooproute uit te zoeken. In je eigen omgeving ken je waarschijnlijk genoeg leuke plekken om een rondje te lopen, maar zodra je in een andere stad bent, is het lastiger om een leuke route te maken. Dan komen deze apps goed van pas. Je geeft in de apps aan hoe ver je wil gaan lopen en zij komen met opties. Ideaal voor op vakantie!

Hardloophorloge met laptop en telefoon, hardloopapp.

Dit overzicht is allesbehalve compleet. Er zijn enorm veel apps en daarmee ook veel apps die gericht zijn op hardlopers. Als (beginnende) hardloper is het prettig om door middel van een app een beetje houvast te krijgen. Ik denk dat dit overzicht een aantal handige apps toont, die je daarbij goed op weg kunnen helpen.

Overigens kan ik iedereen aanraden om eens te overwegen zonder hardloophorloge en zonder smartphone of andere gadgets op weg te gaan. Loop je rondje op gevoel, kijk om je heen en geniet van de natuur en al het moois om je heen. Wellicht kom je op die manier meer ontspannen thuis dan normaal na je rondje hardlopen.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, laat het in de reacties weten! Je kan ook met mij in contact komen via het contactformulier. Voor meer hardlooptips over andere onderwerpen kan je terug naar de hardloopgids.

Je kan me sinds kort ook volgen op Instagram!