Opbouwen in coronatijd

Opbouwen in coronatijd

29 april 2020 0 Door Berry Veldkamp

Het is nu ongeveer vier weken geleden dat ik besloot om te gaan trainen voor een marathon. Op dat moment kwam het voetbalseizoen stil te liggen en kwam ook mijn werk in de horeca stil te liggen. Ik kan alleen zelf niet zo goed stilliggen, dus besloot ik wat meer te gaan hardlopen. In deze coronatijd ben ik aan het opbouwen om in het najaar een marathon te kunnen lopen.

Dit probeer ik op een verstandige manier aan te pakken. Ten tijde van de coronacrisis is het belangrijk om goed op je omgeving en je eigen weerstand te letten. Dat eerste vind ik niet lastig. Ik zoek rustige paadjes op, vermijd smalle fietspaden en als ik iemand tegenkom ga ik naar de andere kant van de weg. Meestal lukt het op die manier goed om de anderhalve meter afstand te houden.

Het tweede punt, let goed op je eigen weerstand, vind ik persoonlijk lastiger. Ik vind het fijn om hard te trainen, maar dat is op dit moment niet zo verstandig. Hoe zorg ik er in deze tijden voor dat ik progressie boek zonder dat mijn immuunsysteem achteruit gaat?

Beperking van zware trainingen

Op dit moment bestaan mijn trainingen voornamelijk uit rustige duurlopen. Af en toe doe ik een lichte fartlek of intervaltraining, maar die zijn dan relatief kort. Bijna al mijn kilometers gaan op dit moment langzamer dan 05:30 min/km. Al deze rustige duurlopen zorgen er hopelijk voor dat ik een goede basisconditie ontwikkel voor de marathon. In mijn marathonschema zitten sowieso erg veel langzame kilometers.

Voldoende rust

Ik slaap ruim voldoende, zeker acht uur per nacht. Daarnaast heb ik twee à drie rustdagen per week, waarop ik helemaal niet hardloop. Na een iets zwaardere training zit er sowieso altijd een rustdag in mijn schema. Daarnaast bouw ik elke vierde week van mijn schema een rustigere week in om nog verder te herstellen. In dit artikel gaf ik een aantal tips om zelf een trainingsschema te kunnen maken.

Heel langzaam uitbreiden

Toch wil ik ondertussen licht uitbreiden. Niet met de gebruikelijke 10% per week, maar eerder met 3 tot 5%. Mijn lange duurloop zit nu rond de 15 kilometer en zal de komende weken met maximaal 1 kilometer per week toenemen. Elke vierde week neem ik dan weer even gas terug. Het zal een lange weg worden naar de marathon.

Deze drie basisregels heb ik mezelf opgelegd. Op die manier probeer ik mijn trainingen vorm te geven en toch langzaam maar zeker progressie te boeken. Wanneer ik precies klaar zal zijn om een marathon te lopen is lastig in te schatten, daarom heb ik nog geen precieze datum vastgelegd. Mocht ik in september zo ver zijn, dan zal ik hem op dat moment lopen. Wordt het november? Ook geen probleem.

Afgelopen week

Opbouwen in coronatijd
MaandagRust0 km
DinsdagRustige duurloop8 km
WoensdagLichte interval (5x1000m, rust 400m)9 km
DonderdagRust0 km
VrijdagRustige duurloop7 km
ZaterdagRustige duurloop8 km
ZondagLange langzame duurloop15 km

Weektotaal: 47 km

Heb jij nog goede tips voor het opbouwen van een trainingsperiode in deze coronatijd? Laat het weten in de reacties! Als je meer wil lezen over mijn route naar de marathon, kan je op de pagina ‘mijn uitdaging‘ de andere stukjes vinden. Je kunt me sinds kort ook volgen op Instagram, waar ik regelmatig iets van mezelf laat horen.