Doelen stellen zonder wedstrijden

Doelen stellen zonder wedstrijden

2 mei 2020 1 Door Berry Veldkamp

In dit tijdperk is het lastig om voor jezelf duidelijk te hebben waar je eigenlijk voor aan het trainen bent. Welke doelen kan je voor jezelf opstellen? De eerstkomende wedstrijd is er op zijn vroegst over vier maanden en dan is het nog afwachten of het door kan gaan. Het gebrek aan een concreet doel in de nabije toekomst kan ervoor zorgen dat je je motivatie verliest.

Om dat te voorkomen kan het helpen om toch op zoek te gaan naar een alternatief doel voor jezelf. Met een duidelijk doel in het vooruitzicht, heb je een goede bron van motivatie om te trainen. Een doel hoeft niet per se een wedstrijd te zijn. Het kan ook zijn dat je op dit moment ergens anders naar streeft. Bijvoorbeeld het doel om af te vallen, om conditioneel te verbeteren of om sneller te worden.

Ik probeer mijn doelen altijd concreet te maken. Het doel ‘sneller worden’ is erg globaal. Als je een bepaalde grenswaarde aangeeft, waar je onder wil komen, word je doel duidelijker. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil 2 kilometer in 10 minuten kunnen lopen.’

Om je doelen nog concreter op te stellen, kan je jezelf een deadline geven. Door met een deadline te werken, zal je minder snel een training overslaan. Je hebt dan namelijk een tijdspad bepaald voor jezelf, waar je je aan zal willen houden. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil over 8 weken 2 kilometer in 10 minuten kunnen lopen.’

Alternatieve wedstrijden

Zoals je ziet zijn er altijd doelen om naartoe te werken, ook in deze tijd. Een goed voorbeeld van een concreet doel verscheen afgelopen week op mijn Instagrampagina. Een aantal atleten liep een virtual run. Het perfecte doel in deze tijd!

Veel van de organisatoren die normaalgesproken een hardloopwedstrijd organiseren zijn overgestapt op het organiseren van een virtuele wedstrijd. Je loopt hierbij (in je eentje) een bepaalde afstand op een vaststaand moment. Het kan zijn dat iedereen op één dag die afstand loopt, maar er zijn ook veel virtual runs die je de ruimte geven om binnen een bepaalde maand (of zelfs nog langer) een vastgelegde afstand te lopen.

Zo’n virtual run is een mooie alternatieve wedstrijd, die ervoor kan zorgen dat je in de komende maanden toch een duidelijk en concreet doel voor jezelf kan stellen. Een aantal voorbeelden van virtuele hardloopwedstrijden vind je hieronder, maar er zijn nog vele andere loopjes te vinden!

  • Virtual Run Events – Dit is een verzamelsite met een aantal verschillende virtuele hardloopwedstrijden.
  • Virtual run on insulin – Een virtuele wedstrijd voor het goede doel.
  • Kill the hill – Goud, brons of zilver voor degene die genoeg hoogtemeters weet te maken.

Vind je het lastig om je motivatie vast te houden in deze tijd? Probeer dan om een doel te vinden om naartoe te werken. Met een duidelijk en concreet doel in het vooruitzicht laat je minder snel een training lopen! Eerder schreef ik een artikel met meer tips voor als je even geen motivatie hebt om naar buiten te gaan.

Ondertussen werk ik gestaag aan mijn doel, het volbrengen van een marathon in het najaar. Weet jij leuke virtual runs die mij onderweg kunnen helpen om gemotiveerd te blijven? Of organiseer je zelf een virtuele hardloopwedstrijd? Drop een linkje in de reacties en wellicht doe ik mee en schrijf ik er een leuk stukje over!

Sinds kort ben ik ook te volgen op Instagram!