Documentaire over hardlopen: Lorena, la de pies ligeros

Documentaire over hardlopen: Lorena, la de pies ligeros

16 april 2020 0 Door Berry Veldkamp

‘Ik denk nergens aan, het voelt goed … naar een doel te streven.’ Het zijn de eerste woorden uit ‘Lorena, la de pies ligeros’, een documentaire over hardlopen.

Deze korte documentaire (28 minuten) gaat over Loreno Ramirez, zij is het die de eerste woorden uitspreekt. In de documentaire krijgen we een kijkje in haar leven, ze is op dat moment pas 22 jaar oud. Loreno Ramirez is met haar familie onderdeel van de Tarahumara, een Indiaans volk uit het noorden van Mexico.

Lorena, la de pies Ligeros. Over Tarahamura.

De Tarahumara noemen zichzelf Rarámuri, wat iets betekent als ‘zij die snel rennen’. Die naam komt niet zomaar uit de lucht vallen. Van oudsher zetten de Tahurahumara hun loopvermogen in om te jagen. Ze achtervolgen een dier net zolang tot het volledig uitgeput is. Als het moet houden ze dat tientallen kilometers vol.

Van kinds af aan leggen de Rarámuri nog altijd vele kilometers lopend en rennend af. Ze maken geen gebruik van het openbaar vervoer of auto’s, waardoor zij de perfecte voorbereiding hebben om een uitdagende ultramarathon te kunnen volbrengen.

María Lorena Ramírez Hernández, zoals haar volledige naam luidt, woont met haar familie erg afgelegen. Haar broers gingen naar school (lopend) en spreken daardoor Spaans. Zelf ging ze nooit naar school waardoor ze alleen de taal van de Tarahumara spreekt. In de documentaire is haar broer als vertaler aan het woord. Zelf is Lorena sowieso geen spreker, ze is rustig en graag op de achtergrond. Ze houdt niet van alle aandacht die ze krijgt voor haar prestaties.

Toch zijn haar prestaties uitzonderlijk te noemen. Zo won ze de UltraTrail Cerro Rojo over 50 kilometer (in minder dan 7.5 uur) en de Ultra Canyon Marathon over 100 kilometer (in een slordige 12 uur en drie kwartier). Dit is al uitzonderlijk, maar het meest bijzonder is dat ze dit op sandalen doet. Daarboven draagt ze een zelfgemaakte jurk. Ze is een bijzondere verschijning tussen de andere ultralopers.

Als je last hebt van een motivatiedipje, kan een documentaire als deze je helpen om de charme van hardlopen te herontdekken. Dit verhaal waarin Lorena schittert is zo’n verhaal dat je motiveert. Waardoor je makkelijker de stap maakt om toch naar buiten te gaan, om te streven naar je doel. Gelukkig zijn mijn hardloopdoelen (te volgen op de pagina ‘de uitdaging‘) een stuk beter te behappen dan die van Lorena, maar we hebben ook iets gemeen. ‘Het voelt goed … naar een doel te streven.’

Deze documentaire is te zien op Netflix. Dit is het eerste artikel onder het kopje motivatie. In deze categorie ga ik verhalen delen van inspirerende mensen. Mensen die er met hun verhaal voor kunnen zorgen dat anderen gemotiveerd raken om te gaan sporten. Dus zit je in een hardloopdipje, dan ben je hier op de goede plek om weer gemotiveerd te raken.

Je kan me sinds kort ook volgen op Instagram!