De essentie van hardlopen en Dolf Jansen

De essentie van hardlopen en Dolf Jansen

18 april 2020 0 Door Berry Veldkamp

Eigenlijk had ik een documentaire klaarliggen. Een documentaire over hardlopen, net als vorige week (die ging over Lorena). Maar de documentaire waar ik deze week over wilde schrijven, zal een weekje moeten wachten, want Dolf Jansen kwam tussendoor. Het gedicht ‘Het gaat om…’ wil ik hier met jullie delen. Dat filmpje bracht me ook bij de vraag ‘Wat is de essentie van hardlopen?’.

Hardlopers zijn nogal veel bezig met gadgets, met de nieuwste horloges, met de leukste berichten op sociale media en met het delen van hun prestaties op Strava. We zijn vaak bezig met het streven naar records en bijzondere prestaties, om anderen te laten zien hoe goed we het doen.

We tellen eigenlijk niet mee als we nog nooit een marathon hebben gelopen en zijn soms jaloers op degene die dat wel deden. Of op degene die wel vijf kilometer in twintig minuten kan volbrengen. Zij die een rustige duurloop doen in minder dan 5 minuten per kilometer. De loper die bij hardloopwedstrijden naar voren wordt begeleid om op de eerste rij te starten.

We vinden onszelf niet goed genoeg, want die ander is sneller, slanker, fitter en heeft een mooiere instagrampagina. Maar is dat wat ertoe doet? Is dat wat ons als hardloper definieert?

Soms moeten we even terug naar de essentie van onze sport. Waarom zijn we ooit begonnen en nooit meer gestopt? Waarom is hardlopen zo leuk? Doe je het echt beter met al die gadgets, met de jaloersmakende sociale pagina’s of als je veel sneller loopt dan een ander?

Het gedicht van Dolf Jansen

De momenten dat ik blij word van hardlopen, zijn niet de momenten waarop ik mijn sociale media update. Het zijn ook niet de momenten, waarop ik harder heb gelopen dan iemand anders.

Ik word blij van samen lopen, elkaar helpen. Van lopen door de natuur en genieten van het mooie uitzicht om je heen. Wanneer ik vergeet dat er een horloge om mijn arm zit. Wanneer ik niet bezig ben met het tempo dat ik loop. Als het vanzelf gaat, gedachteloos, zonder dat je je druk maakt om allerlei zaken. Dat is voor mij de essentie van hardlopen.

Wekelijks zal ik een artikel schrijven over iets wat mij motiveert. Dat kan variëren van een filmpje tot een verhaal of een documentaire. Onder het kopje motivatie kun je deze stukjes vinden.

Je kan me sinds kort ook volgen op Instagram!